Osallistuimme DIKI-hankkeessa tuotetulla Palko-opiskelusovelluksella nyt neljättä kertaa järjestettävään e-Learning Excellence Awards -kilpailuun. Kilpailu pidettiin Ateenassa 30.10. – 3.11.2018. Pääsimme kahdesta karsintavaiheesta jatkoon ja olimme neljäntoista finalistin joukossa esittämässä sovellustamme ECEL 2018 -konferenssin yhteydessä pidetyssä loppukilpailussa.

Palko-sovellusta olivat esittelemässä hankkeesta Sari Himanen, Anna-Liisa Karjalainen ja Riitta Nikkola. Matka alkoi tiistaina 30.10. Tukholman kautta Ateenaan.

Pre-konferenssi

Seuraavana päivänä 31.10. osallistuimme pre-konferenssiin. Konferenssiesitykset pidettiin University of West Attican campuksella 1.  Yliopistolla oli vilkas opiskelijaelämä, ja hämmästelimme muun muassa sitä, että opiskelijat saivat tupakoida sisätiloissa.

Liikuimme Ateenassa pääasiassa metrolla, joka oli kätevä tapa siirtymisiin. Pitkien välimatkojen vuoksi matka hotellilta yliopistolle vei kuitenkin melkein tunnin. Ostimme julkisen liikenteen vuorokausilipun joka päivälle.

Kuva 1: Metrolla yliopistolle

Illalla osallistuimme tervetulotilaisuuteen, joka pidettiin Melia Athina -hotellissa.

Kuva 2: Tervetulotilaisuudessa Melia Athina -hotellissa

ECEL-konferenssi ja kilpailuesitykset

E-Learning Excellence Awards -kilpailu järjestettiin ECEL-konferenssin yhteydessä (European Conference on e-Learning). Konferenssissa oli useita satoja osallistujia.

1.11. oli ensimmäinen varsinainen konferenssipäivä. Osallistuimme aamulla avajaisiin ja kuuntelimme kaksi key note -puheenvuoroa. Tämän jälkeen olimme koko loppupäivän salissa, jossa oli kilpailuesityksiä.

Kuva 3: ECEL-konferenssin avajaiset alkamassa

Kilpailuesityksiä oli seuraamassa kaksi tuomaria ja muuta yleisöä. Tahti oli tiivis ja esitykset oli aikataulutettu alkamaan 20 minuutin välein. Esitysaika oli 15 minuuttia, minkä jälkeen oli 5 minuuttia aikaa kysymyksille ja esiintyjän vaihtumiseen. Tuomarit eivät esittäneet kysymyksiä kilpailijoille, mutta yleisöstä saattoi tulla kysymyksiä.

Meidän esityksemme alkoi klo 16.20. Esitys meni sujuvasti suunnitelmamme mukaan. Aloitimme kolmen minuutin videoesityksellä, joka konkretisoi Palko-sovellusta käyttäjän näkökulmasta. Tämän jälkeen kerroimme sovelluksen pedagogisia lähtökohtia ja alustavia tuloksia opiskelijakokemuksista. Esityksen lopussa kuvasimme sovellusta opettajan/sisällöntuottajan näkökulmasta ja opettajien kokemuksia sisällöntuotantoprosessista.

Kuva 4: Palko-esityksemme

Konferenssi-illallinen

Illalla osallistuimme konferenssi-illalliselle, joka pidettiin Radisson-hotellin huipulla. Nautimme Ateenan maisemista, hyvästä ruuasta ja kansainvälisestä seurasta. Meidän pöytäseurueessamme oli kaksi kanadalaista, hollantilainen, italialainen ja kaksi eteläafrikkalaista konferenssivierasta.

Kuva 5: Konferenssi-illallisella verkostoitumista

Toinen konferenssipäivä ja kilpailun tulokset

2.11. oli toinen konferenssipäivä. Kuuntelimme muutaman konferenssiesityksen ja tutustuimme posterinäyttelyyn. Koska etukäteen ei kerrottu, mitkä kolme kilpailuesitystä valitaan top3-finaaliin, valmistelimme kaiken varalta 5 minuutin esityksen, jota loppufinalisteilta edellytettiin. Palko-sovelluksemme ei valitettavasti päässyt kuitenkaan top3-finaaliin.

Kokemus kilpailuun osallistumisesta oli erittäin antoisa. Selvisimme kahdesta karsintavaiheesta finaaliin, ja pääsimme esittämään sovellustamme kilpailun tuomareille. Samalla kuulimme monia kiinnostavia esityksiä ja innovaatioita, joita muut finalistit olivat luoneet.

Kilpalulla haettiin uusia innovatiivisia tapoja e-oppimisen toteuttamiseen. Finaaliin selvinneet 14 e-oppimisen tapauskuvausta on koottu julkaisuun, joka jaettiin konferenssissa. Julkaisuun tuotetut kuvaukset tuli olla 5000 sanan laajuisia ja ne piti kirjoittaa annetun rakenteen mukaisena. Palko-sovelluksen kuvaus tässä julkaisussa on myös hieno saavutus.

Kuva 6: Palko-sovelluksen esittely pääsi konferenssin julkaisuun

Kilpailun voitti Etelä-Afrikkalaisten muotisuunnitteluun liittyvä sovellus. Siinä opiskelijat kuvasivat videolla vaatekappaleen suunnitteluun ja toteuttamiseen liittyvät vaiheet. Kaikki opiskelijat eivät olleet pitäneet edes tietokoneen hiirtä kädessään ennen ko. kurssille osallistumistaan. Tämä idea e-oppimisen toteuttamisesta on oletettavasti helposti levitettävissä monilla mantereilla, toisin kuin Palko-sovelluksen tyyppinen idea, jonka suunnittelu ja koodaus edellyttävät melko paljon resursseja. Kilpailussa oli todella monenlaisia ideoita, useat perustuivat mm. Moodlen käyttöön oppimisalustana. Kaiken kaikkiaan totesimme jälleen kerran, että olemme Suomessa hyvin edistyneitä e-oppimisen saralla.

Konferenssin päätyttyä klo 15.45, ehdimme illalla tutustua vielä paikallisiin kulttuurinähtävyyksiin.

Kuva 7: Näkymä Ateenasta

Lauantaina 3.11. klo 3 yöllä alkoi kotimatkamme. Istanbulin ja Helsingin kautta saavuimme Tampereelle noin klo 15.

Matkakertomus ja kuvat: Sari Himanen, Anna-Liisa Karjalainen ja Riitta Nikkola